Sommarprojekt

Altanbelysning

Jag tänkte dela med mig av mitt sommarprojekt, eller det blev mer ett vår projekt, i vilket fall altanbelysning. Det började med att jag skaffade MARKSLÖJD TRÄDGÅRD 5 DECKLIGHT STARTKIT (däcksbelysning). Den är igentligen plugnpray..play direkt i 230-uttaget. Den funkade men det är ju inte lika kul att bara plugga in och sedan är det klart. Ingen egen styrning, ingen programmering… etc.

SÅ… vad gjorde jag? (produktlista, kod m.m.har jag lagt upp i vårt nya forum.

Jag ville att altanbelysningen skulle vara off the grid, d.v.s. vara strömförsöjt av förnybar energi (solceller), anpassa tändning av belysning efter ljuset men släckas efter klocka. Så det blev att införskaffa Arduino, RTC (Real time Clock), relä och sätta igång programmeringen. RTC är för att Arduinon skall komma ihåg klockan även om strömmen bryts. Till RTCn finns ett programmeringsbibliotek där du kan ställa klockan men också läsa av tiden för att kunna ange när den skall gå på och av.

Hela funktionen

Solcellerna laddar, via solcellsregulatorn (som kollar av att batterinivån inte blir för hög, eller låg), MC batteriet som i sin tur driver Arduinon och LED belysningen.

Rent programmeringmässigt så funkar det som följer:

Arduino kollar av tiden, är den efter 16-ish så tillåts ljuset att gå på (m.h.a. en variabel) MEN när ljuset skall gå på styrs av ljussensorn. I Arduinoprogammet anger man vilket värde (tröskelvärde) ljussensorn skall ha innan den slår på relät. Så när det blir tillräckligt mörkt så slår relät på och ljuset går igång. När klockan nästan har slagit tolv så skall ljuset skall släckas (med hjälp av samma variabel). Genom att använda ljussensorn och att ljuset tillåts gå på vid 16 så får jag funktionen att tändningen av ljuset följer med när kvällarna blir mörkare, dock kan det inte gå på tidigare än den tid jag angivit.

 

Arduinokortet, RTC, relät och ljussensor monterade jag i kopplingsdosan med transparent lock (transparent för att ljussensor skall fungera. MC batteriet stoppade jag i en annan låda tillsammans med solcellsregulatorn. Solcellerna monterade jag upp och kopplade in på solcellsregulatorn. Ljuslingan monterade jag i altandäcket och kopplade jag in till relät.
Jag hoppade över att använda den medföljande ljussensorn eftersom den verkade leva sitt eget liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *